אין הרבה מה לעשות עם העובדה שכשלים באיטום הבית כנראה קורים כל הזמן, וזה ממש לא משנה אם הבית שלכם ישן או חדש. איטום לקוי יכול לגרום נזק, לעיתים אפילו בלתי הפיך, הן לבית, לריצוף, לרהיטים בעלי ערך סנטימנטלי ואפילו לרכוש הפרטי שלכם, כך שעדיף תמיד להיות מוכנים ולדאוג לתחזוקה מתאימה. זכרו שאיטום הבית הוא חלק בלתי נפרד מתחזוקה זו. איך בכל זאת אפשר להתמודד עם התופעה? קבלו מספר טיפים שיעזרו לכם לנצח את הנזילות והרטיבויות.
מתחילים כאן
לשאלה זו יש שתי תשובות שונות. תשובה אחת שטוענת שצריך להתחיל מלמעלה, מהגג, ומשם לרדת למטה אל הקירות והיסודות. מאידך, ישנם בעלי מקצוע שטוענים כי דווקא היסודות הן הבסיס להכל ומהם עולים לקירות ולגג. לא כל כך משנה לאיזו מהתשובה אתם משתייכים, החשוב הוא שבכל מקרה, תהליך הבדיקה צריך להיות שלם ולכלול את כל האלמנטים הקיימים בבית.
שאלת מיליון הדולר, מתי?
זוהי למעשה השאלה הבסיסית ביותר שעליה נשען כל הטיפול המונע.
לעיתים, אין ברירה מלבצע את העבודה במהלך החורף והגשמים או ממש בעיצומה של מערכת גשם חזקה, אך על פי רוב העבודות יהיו יקרות יותר מכיוון שיהיה צורך בחומרים ייעודים שיודעים להתייבש גם בזמן רטיבות, וגם נושא יעילות העבודה שחייב להילקח בחשבון טרם תחילתה.
באופן כללי ו"לפי הספר" – הכנת הבית לחורף צריכה להתבצע בסוף הקיץ או בתחילת הסתיו, לפני בוא הגשמים, הרטיבות והלחות. נכון שהחורף שלנו נחשב לקל יחסית, אך עדיין מדובר בתקופה שנלווים אליה לעיתים ימים קרים ורטובים שעלולים להזיק לבית שלכם. אמנם אם יש בעיות באיטום הן אינן מתחילות בעונת החורף, רק מתגלות בו, אך כיוון שבעיצומו של החורף לא פשוט לאטום את הבית, יש להיערך לכך מבעוד מועד ולהשקיע בכך מחשבה. חשוב להבין כי פעולות איטום כלליות, צריכות להיעשות על תשתיות יבשות והן כרוכות בשימוש בחומרים שחלקם צריכים להתייבש ולהיספג לאורך זמן ולכן רצוי לעשות את ההכנה כאשר עדיין יבש וחם בחוץ.
מקומות "עושי צרות"
ראשית נציין כי אין נקודה בבית שהיא "חסינה" לחלוטין מפני נזיקה מים ורטיבויות אפשריים והסיבה היא ברורה, זה מתחיל מלמעלה ומחלחל פנימה אל כל נקודה "חלשה" בבית שלנו.
איטום היסודות
בבתים פרטיים או משותפים, בהם יש חללים תת קרקעיים, כגון מרתף או חניה תת קרקעית, לעיתים בעיית איטום ביסודות שגורמת לחדירת מים דרך המרתף. תהליך איטום חללים תת קרקעיים הוא מורכב ומומלץ לתחזק אותו באופן שנתי. המורכבות מתבטאת בסוג האיטום.
נחלק האיטום לחיובי ולשלילי – כאשר האיטום החיובי מונע חדירת מים רק מהכיוון שבו הוא נמרח (אם מהצד הפנימי, המים לא יצאו החוצה, אם מהצד החיצוני, הם לא יחדרו פנימה); ואיטום שלילי, המיושם רק בקירות הפנימיים של המבנה, כך שהמים אמנם לא יכולים להיכנס פנימה אל החלל, אך הם נכלאים בקירות ומכיוון שמטבעם הם כל הזמן מחפשים דרך לצאת, הם ייצרו לבסוף סדק, וקטן ככל שיהיה, דרכו יחדרו פנימה וייגרמו נזקים. אולם כיום יש חומרים מתקדמים יותר שיכולים להחזיק הן איטום חיובי והן איטום שלילי ומומלץ מאוד לעשות בהם שימוש כשמתגלה חדירה או נזילת מים בחלל התת קרקעי של הבית או הבניין שלכם.
איטום גגות
הגג שלנו, הוא המקום החשוף ביותר לפגעי מזג האוויר, והוא מהווה מקור לבעיות, הן בבתים פרטיים והן בבתים משותפים, שם הסובלים העיקריים הם הדיירים המתגוררים בקומה העליונה של הבית. מומלץ לעלות לגג לפחות פעם בשנה ולראות האם נקוו עליו שלוליות או האם המרזבים סתומים מעלים או מענפים. אם מתגלה כי הגג אכן אינו אטום, חשוב לקרוא לאיש מקצוע בהקדם או לחילופין לנקות את כל הפתחים הסתומים. זכרו, גם עלים קטנים יכולים לגרום להצפות גדולות, ובמקרי קיצון גם לקריסת גגות עקב משקלם הרב של המים.
איטום גגות חייב להתבצע באופן מקצועי ובשימוש בחומרי איטום ייעודיים איכותיים ביותר, שייבחרו בדרך כלל בהתאם לסוג האיטום שכבר קיים על הגג – ביטומיני או אקרילי. בעל המקצוע יידע גם לבצע טיפול בחדירת מים דרך הגג, על היריעות האוטמות עצמן, מבלי לפגום בהן.
כמובן שכמו בכל תחום ניתן לעשות זאת בשיטת "עשה זאת בעצמך" אך בכל הנוגע לעבודות איטום, הנושא מצריך ידע וניסיון רב וכל טעות יכולה לעלות בעוגמת נפש ובהרס רב של ריהוט ואבזור.
איטום חלונות
נקודות התורפה הנפוצות הנוספות של איטום הבית הן בדרך כלל החלונות והדלתות, במיוחד נקודת החיבור בין משקוף החלון או הדלת לקיר החיצוני.
צירפנו לכם סרטון וידיאו אשר ממחיש באופן פשוט ויעיל איך ניתן לאטום בשיטת "עשה זאת בעצמך" את חלונות הבית ואיך להכין את הבית לחורף – צפייה מהנה
לא מדובר רק ברטיבות, אלא בפגיעה בבידוד התרמי של הבית, בחדירת אוויר קר ובאי נעימות באופן כללי. בכדי לבדוק האם החלון אכן אטום, ניתן לסגור אותו ולהתיז עליו מים עם צינור (אם אתם מתגוררים בבית פרטי כמובן. מומלץ לא לעשות את זה בבית משותף…). במקרה והחלון לא אטום, תראו בעצמכם כיצד המים מחלחלים החוצה ונקודות הסגירה רטובות. הטיפול בחלונות מתחיל בהסרת חומר האיטום הישן, לאחר מכן בניקוי המשטח ולבסוף בהדבקת חומר האיטום החדש.
וודאו כי פתחי הניקוז של החלונות אינם חסומים ושלא מתאפשרת דרכם זרימה של גשם. תתפלאו, אבל יש חלונות שאין בהם פתחי ניקוז כלל, במקרה כזה מומלץ לנקב פתחים במשקוף האלומיניום. כמו כן, רצוי לבדוק מהו המצב המברשות והגומיות, ובמקרה הצורך להחליפן. מדובר בפעולה פשוטה יחסית, שניתן לבצע באופן עצמאי. חשוב לשים לב שהגומיות מכסות את כל שטח הפרופילים של המשקוף והחלון ושיש בין שניהם מגע.
איטום קירות
סדקים ונזילות בקירות הם בעיות שכיחות נוספות. מעבר לכך שחודר דרכם קור, ישנם גם נזקים כגון כתמי רטיבות, עובש וקילופי טיח. יש להיעזר בבעל מקצוע שיאתר את מקום הרטיבות, ושיפתח ויגדיל את כל הסדקים, ינקה אותם מכל אבק ולכלוך, יאטום אותם עם חומר מילוי אלסטי ייעודי וישפר את האטימה עם חומר דוחה מים.
את כתמי הרטיבות והלחות אפשר לנקות על ידי שפשוף בעזרת מטלית לחה הטבולה בחומר מחטא כמו אקונומיקה, ואז לצבוע את הקירות. כמובן שבחדר הרחצה ובשירותים מומלץ מאוד לצבוע את הקירות והתקרה בחומרים מיוחדים לחדרים רטובים. בבתים משותפים, בהם אין גישה לסדקים בקומות הגבוהות, אין מנוס, ועליכם לזמן חברות מתמחות או בעלי מקצוע שיסתמו אותם מבחוץ.
רטיבות בריצוף
גם האריחים לבדם לא "חפים מפשע" ויכולים להיפגע מרטיבות, בעיקר כאשר מדובר על ריצוף חוץ – אריחים שחיבורי הרובה ( גם נקרא פוגה או המילוי שמפריד בין האריחים) שלהם נפגמו בגלל שימוש בחומרי ניקוי / חומצות או אפילו בכלל "תוחלת החיים".
לעיתים, ריצוף או חיפוי שנפגעו מרטיבות ו"ספגו" את המים יהוו מקור לריח חריף של עובש, וזאת היות לתשתית שמתחת לריצוף. בין אם הקבלן או הרצף שלנו השתמש בחול, סומסום או כל סוגי המילוי למיניהם, ריח של רטיבות יגרום לתחושת מחנק ואי נעימות בחלל סגור, בעיקר כאשר מדובר על תקופת החורף.
תחזוקה שוטפת
על מנת שהכנת הבית שלכם לחורף תהיה פשוטה יותר, כדאי לבצע מספר פעולות תחזוקה שוטפות במהלך כל השנה:
1. תחזוקה של המרזבים שתפקידה למנוע התפתחות של הצפת הגג וכתוצאה מכך חלחול מים ורטיבות בגג ובקירות הפנימיים. כל מה שעליכם לעשות על מנת לבדוק את תקינות המרזבים, הוא להזרים מים באמצעות צינור ולוודא שהם אינם סתומים מענפים, עלים או כל דבר אחר.
2. בדיקה תקופתית של הצטברות לכלוך, חומרי בניין או חפצים זרים אחרים שעלולים לגרום לנזקים לתשתיות המבנה ולחסום מעבר חופשי של מים אל פתחי הניקוז ובכך לגרום לחדירת מים דרך חומרי האיטום של הגג.
3. פעם בשנה, בעונת הקיץ או תחילת הסתיו מומלץ להציף את גג הבית או הבניין בכדי לבדוק נזילת מים. שיהיה לכולנו חורף חמים ונעים.
הבהרה משפטית ותנאי שימוש באתר
התוכן באתר והתמונות בו, הועלה והוזן על ידי משתמשים. אנא עיינו והבינו את הכתוב בעמוד תנאי השימוש באתר. כל האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי ועשוי להיות לא מדויק ו/או לא מקצועי היות ונכתב על ידי משתמשי הקהילה. באופן עקרוני, אין להסתמך על הכתוב וחשוב מאוד לקבל ייעוץ מקצועי. עמוד תנאי השימוש