כל מה שאתם צריכים לדעת על דרגת חספוס באריחים (R)
בעקבות דיונים רבים בפורום הריצוף וחיפוי בנושאי דרגות R. אז למה כולם בעצם אומרים לכם תקנו רק R10 ומבחינה מקצועית למה זה חשוב שאריח לריצוף הוא מעט נוגד החלקה. הבהרה – כאשר קונים אריחים נהנים מהיתרון הגדול לדעת מה דרגת החספוס ומקדם החיכוך שלהם.
הרבה לפני שבמפעל האריחים חושבים על יופי ועיצוב 🙂 (שאין ספק שחשוב היום להרבה מאוד אנשים) ישנו נושא הבטיחות. אריחים לחיפוי כשמם כן הם מתאימים לחיפוי ועל פי רוב רצוי שלא להתקין אותם על הרצפה רק בגלל ש"הרצף שלי אמר שזה בסדר" או "כי זה ממש זול".
על מנת שלא יהיה באריחים "בערך" או "כמעט כמו ההוא" קיימת דרגת ה -R. זוהי דרגה שנקבעה על פי תקנים וסטנדרטיים בינלאומיים, הם נוצרו מפרמטר הנקרא "טיב פני שטח" המשמש לתיאור משטחים ולרמת החספוס שלהם כאשר הם רטובים, לחים ויבשים.
בתמונה אריח פורצלן דמוי פרקט נוגד החלקה
תקן 2279
"מטוטלת אנגלית" הוא מכשיר שנועד למדוד ולהסדיר את רמת מניעת ההחלקה של משטחי דריכה (תקן 2279).
זהו תקן המיועד למשטחי הליכה, למעשה לבדיקת רמת ההתנגדות להחלקה של משטחי הליכה קיימים ושל מוצרי ריצוף וחיפוי. תקן 2279 חל על התנגדות להחלקה של משטחי הליכה (ראו הגדרה 3.1) קיימים ושל מוצרים חדשים המיועדים לחיפוי משטחי הליכה. כמו כן מציין התקן הוראות תחזוקה .למשטחי הליכה ביחידות דיור התקן חל רק על אזורים רטובים, כגון חדרי רחצה, תאי מקלחת, מרפסות פתוחות ומדרגות .חיצוניות
המטוטלת האנגלית מאפשרת מדידה מדויקת מאוד של רמת ההחלקה של המשטח הנבדק
ובכך משפרת את האומדן המתקבל בבדיקה, לפני ואחרי ביצוע עבודות למניעת החלקה שהחברה מבצעת.
אריחים או משטחי ריצוף אשר נכשלו בבדיקה זאת, לא יוכלו לקבל את התקן "אריחים נוגדי החלקה" ולכן לא יוכלו לשמש בחדרים רטובים, לחים או סביבות בריכות שחייה פרטיות וציבוריות כאחד.
עניין של אחריות יצרן ותקן נדרש
אף אחד לא רוצה להחליק על הראש, וכמן כן אף יצרן קרמיקה לא רוצה להיות האשם בחבלה חמורה או גרוע מזה בעקבות החלקה על "האריחים שלו". לכן פותחה דרך אמינה לדעת עד כמה אריחי הרצפה שאנחנו אוהבים ורוצים לרכוש יהיו חלקלקים בתנאים רטובים, לחים ויבשים.
לנתון החשוב ביותר קוראים COF (מקדם חיכוך)
צעירים ומבוגרים כאחד מעלים את הסתברות ההחלקה שלהם בעשרות אחוזים כאשר אריחי הריצוף שרכשו לא תואמים את הדרישות והתקנים העולמיים. חשוב גם להוסיף, כאשר מדברים על R ודרגות חספוס ומקדם ההחלקה, הכוונה לאריחים לריצוף בלבד! ולא לאריחים המשמשים לחיפוי קירות
אריחים מלוטשים
כשמם כן, אריחים מלוטשים הם אריחים מבריקים וחלקים מאוד. על מנת להשיג את תוצאת ההברקה הגבוהה הזו הם עוברים תהליך זיגוג בעזרת דיסק יהלום תעשייתי וגדול.
לא מדרגים (מקדם חיכוך) או דרגת R (נוגד החלקה) עבור אריחים מלוטשים ולרוב ניתן לראותם בבתי מלון יוקרתיים, מבני יוקרה, בתים פרטיים של עשירים ומפורסמים, זאת כיוון שמציגים מראה מבריק ויוקרתי. אריחים מזוגגים ומלוטשים דומים בקווים שלהם לשיש. לרוב, מיוצרים באמצעות הדפסה דיגיטלית
במעמד זה נבקש מכל חברי קהילת הריצוף וחיפוי הישראלית שלא להשתמש באריחים מלוטשים ומבריקים לאזורים רטובים. בזמן האחרון אנחנו עדים להרבה מאוד קשישים שמחליקים ונפצעים מכיוון שבביתם ריצפו בחדרי האמבטיות אריחים מלוטשים ומבריקים.
מהמם בקטלוג, מסוכן מאוד במציאות
אבל אנחנו בכל זאת רוצים
ניתן להתייחס לזה כמו לאולם תצוגה למכירת רכבים – אף רכב לא נשאר נקי ויפה כמו באולם התצוגה ואף רכב לא נוסע על ריצוף בחיי היום יום. יפה מאוד, כן. בהחלט! יחד עם זאת מסוכן מאוד.
אם בכל זאת החלטתם לרכוש אריחים מבריקים, מלוטשים ומזוגגים לחדרים רטובים, לחים ומקומות בעלי שיפועים או מקומות עם תנועת ילדים, מומלץ מאוד ואפילו חובה לנקות את האריחים אחת לשבוע בעזרת חומרי ניקוי מיוחדים אשר מייבשים את שכבת הזיגוג העליונה של האריח המלוטש או מזוגג וכך מעניקים לו הגנה למספר ימים.
זיכרו, החלקה ולו הקלה ביותר יכולה להיות הרת אסון. תקן החספוס נועד למנוע תאונות קשות, כמו כאלה שקרו בעבר הלא רחוק.
"כן, בהחלט. עיצוב זה חשוב מאוד ואריחים מבריקים יפים ומרשימים כאשר מביטים בהם..אבל בינינו, אף אחד לא רוצה לראות את האריחים מקרוב לאחר נפילה על עצם הזנב"
דרגת R9
אריחים נפוצים בשוק הריצוף וחיפוי הישראלי. קיימים בעיקר בשוק העסקי ומוצעים על פי רוב במחירים זולים. אופציה טובה, בייחוד אם רוצים להשתמש בהם כתשתית ריצוף להדבקת אריחים על גביהם.
כאשר רואים אריח שהדירוג שלו הוא R9 זה מצביע על כך שיש לאריח משטח מט וחלק שיש בו חיכוך סטטי נמוך בין פני האריח לבין סוליות של נעליים.
ברוב חנויות הקרמיקה ואריחי הגרניט פורצלן ניתן להשיג היום אריחים בדרגת R10 ויותר. נתון זה אמנם לא אומר הרבה מבחינת עיצובית אך יכולות להיות לו השלכות הרות גורל על בטיחותכם ובטיחות ילדכם.
לצערנו, אף על פי המידע הקיים כיום ברשת והמלצות התקנים הישראלים לבטיחות בחיי היום יום ובעבודה, עדיין ניתן לראות מקומות ציבוריים, בתי מלון, לוביים יוקרתיים ורבים נוספים שמשתמשים באריחים מזוגגים מלוטשים ללא שום דרגת חספוס בגלל אלמנט של עיצוב ויוקרה והאפקט שהם נותנים.
גם כאן, מומלץ מאוד ואפילו חובה לנקות את האריחים אחת לשבוע בעזרת חומרי ניקוי מיוחדים אשר מייבשים את שכבת הזיגוג העליונה של האריח המלוטש או מזוגג וכך להעניק לו הגנה זמנית בלבד.
דרגת R10
לאריחי ריצוף וחיפוי בדרגת R10 קוראים לרוב גם אריחים נוגדי החלקה, זאת מכיוון שהחל מהדרגה זאת ואילך ניתן להגדיר את הריצוף כריצוף שיודע להתמודד עם נוזלים ורטיבות. אריחי ה- R10 קלים יחסית לניקוי, יש להם חיכוך סטטי רגיל ומקדם החיכוך שלהם מספיק טוב לרוב על מנת "לתקוע" את הרגל על גבי האריח גם כאשר הריצוף מעט רטוב או לח.
רבים טועים כאשר נוהגים לחשוב שכאשר מדובר על ריצוף בדרגת חספוס R10 זה דרגה אחידה וה-R10 של אריח אחד זהה לאחר. בפועל זה נתון לא מדויק ושגוי… 🙂 מיתוס. אתם מוכנים? בואו ננפץ את המיתוס.
סיווג ה-R10 הנכון והמדויק יותר, נמדד בכלל על רגל יחפה. מה שנקרא לפי הספר ומתחלק ל-3 תת סיווגים.
לדרגה הראשונה של R10 נקראת A
זוהי בעצם דרגתו העדינה ביותר של R10 לפעמים דרגה A כל כך עדינה וגם בעל מקצוע או אדם העוסק בתחום ביום יום יכול להתבלבל ולשייך את האריח לדרגת R9. אריח בדרגה כזאת יודע להתמודד עם טפטופי מים קלים או השפרצות של מים שזלגו מהאבטיה, רצוי שלא יהיה במגע עם שלולית מים גדולה. מתאים בעיקר לאמבטיות בהם יש מקלחון ודלת שאוטמת בצורה הרמטית את מעבר המים לרצפה שמחוץ למקלחון.
לדרגתו השנייה והאמצעית של R10 נקראת A+B
זוהי דרגתו האמצעית של ה-R10 היא גם הנפוצה ביותר בארץ, אך בהחלט לא היחידה בענף הריצוף. אריח ברמת R10 A+B צריך להיות די טוב בהתמודדות מול מים, ועדיין עשוי להיות מעט חלקלק בהליכה יחפה על אזור רטוב.
הדרגה השלישית והאחרונה של R10 נקראת A+B+C
זוהי דרגתו האחרונה של ה-R10 דרגה זאת כבר ניתן לראות במקומות ציבוריים עם תנועה יחסית קטנה למשל שירותים של מסעדות. משרדים גדולים ועוד. בהליכה יחפה אריח זה צריך לספק רמת חיכוך גבוהה וכך "לתקוע" את הרגל במקום יחסית. בנוסף, בדרגה זו ניתן להרגיש בגימורים שונים ובטקסטורת האריח במידה ויש לו על פני שטח כף הרגל.
בתמונה אריח R10 ברמת חספוס A+B
דרגת R11
אריחים בדרגה R11 מוגדרים כבר נוגדי החלקה קשוחים. ב-R11 ניתן להרגיש את מקדם החיכוך הגבוה גם כאשר אנחנו נועלים נעליים. באריחים אילו משתמשים במקומות ובשטחים ציבוריים למשל, מזרקות מים, תחנות רכבת, שדות תעופה, לפני מדרגות נעות, קניונים, מוסכים ומקומות בהם נפילה עשויה להיות מסוכנת מאוד. גם מקומות עם רטיבות גבוהה בחלק גדול מהזמן או הסתברות לרטיבות גבוהה יבחרו להשתמש בדרגת R11. אלו גם שימושיים ונפוצים מסביב לבריכות השחייה של בתים פרטיים.
היתרון הגדול ברמת החספוס הזאת, הינה ההגנה המצוינת נגד החלקות גם בתנאי לחות גבוהים מאוד או רטובים לחלוטין לבין מבחר האריחים והעיצובים הגדול שעדיין ישנו ברמת חספוס גבוהה יחסית. כיום, בבתים רבים מתקינים את אותה קולקציית אריחים ברמת חספוס R9 R10 R11 ככה בעצם ניתן להמשיך להשתמש באותו אריח שריצפנו בסלון ברמת חספוס של R10 גם במרפסת שלנו ברמת חספוס של R11.
דרגת R12
אריחים תעשייתיים אשר מתאימים למקומות רטובים מאוד או קפואים כמו מקרר או מקפיאים תעשייתיים, מוסכים בגלל נזילות שמנים או שיפועים ציבוריים גדולים מאוד.
כמעט ולא מופיעים בבתים פרטיים. יקרים ומופיעים במבחר יחסית קטן של עיצובים ויזואליי,
הבהרה משפטית ותנאי שימוש באתר
התוכן באתר והתמונות בו, הועלה והוזן על ידי משתמשים. אנא עיינו והבינו את הכתוב בעמוד תנאי השימוש באתר. כל האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי ועשוי להיות לא מדויק ו/או לא מקצועי היות ונכתב על ידי משתמשי הקהילה. באופן עקרוני, אין להסתמך על הכתוב וחשוב מאוד לקבל ייעוץ מקצועי. עמוד תנאי השימוש
תודה הגעתי לכתבה אחרי 3 שעות של חיפוש על חומר בנושא בגוגל
מה שיפה אצלכם שהכתבות מלוות בתמונות שמסבירות את הכתבה באופן מעולה!
תודה מורחב ומפורט מאוד.
תכנים טובים
חייבים להסביר יותר טוב על COF לא ברור
هل هناك أيضا باللغة العربية؟
شكرا جزيلا
اهلا وسهلا 🙂
תודה רבה
תודה
תמשיכו עם כתבות התוכן על ענף הריצוף והחיפוי זה מרתק
תודה!
תודות רבות
תודה
תכלס "אולם תצוגה לרכבים" הכל נראה יפה ונוצץ. אחרי הקנייה שמים עליך קצוץ
תודה חברים על כתבה מפורטת מאוד
תודה!
למי אכפת מקסימום נחליק חחח העיקר העיצוב. מישהו יודע מה שם האריח בתמונה של האמבטיה?
איך מוסיפים תמונות לתגובות ?
מישהו יודע להסביר על R13 ?
מגיע לכם להצליח, שאפו!
תודה תודה תודה
באתי עם הידע לחנות והרגשתי כמו פרופסור חחחחח 🙂 המוכר הסתכל עלי כאילו נפלתי מהירח
אין עליכם 🙂
💓💓💓תודה
תודה רבה לכם, מעניין ומועיל
תודה על ההסבר באמת חיפשתי חומר על הR באריחים ולא מצאתי הסבר מפורט
תודה רבה
תודה
תודה
תודה כתבה מעניינת מאוד ועוזרת בהבנה של הנושא הקשה הזה..
תודה על האינפורמציה
אהלן, הוספתי את האתר למועדפים שלי:)
תודה!!!!!
תצנזרו שמות של אנשים הזויים. ולמה כתוב פה בערבית? זה מפחיד
שלום אמילי,
מה כוונתך? מה זאת אומרת למה? זה בלוג קהילתי ציבורי על נושאי ריצוף וחיפוי.
לא מעניין אותנו דת, גזע או מין ולכן תגובתך לא במקום ויחד עם זאת נשאיר אותה בבלוג על מנת שידעו כולם מה דעתנו על גזענות… אין מקום לאנשים בדעותייך בקהילה שלנו
בברכה,
Team Tile Israel
איזה תגובה יפה, כל הכבוד!!! אל תיגררו לפוליטיקה זה רק הורס עסקים
جميل جدا
אתם חזקים בגוגל אההה.. הגעתי לאתר שלכם דרך 3 חיפושים שונים
אחלה תודה
תודה
טובול קבל את זה ≧☉_☉≦
תודה
מה יש יותר בקהילה נשים או גברים? 🙂 סתם מתעניין
חחחחח התגובות פה קורעות ( ͡° ͜ʖ ͡°)
💓💓💓💓
קהילת הריצוף וחיפוי שלנו💓 💞 הולכת וגדלה. אנחנו רואים את זה יום יום, שעה שעה.
קשה לנו לענות לשאלות של כולם ועושים את מאמצים אדירים.
סבלנות חברים יקרים נגיע לכולם!
בברכה,
Team Tile Israel
תודה לכולם! התגובות מחממות את הלב
מצאתי מספר שגיאות בפיסוק וכתיבה, למי להפנות?
חחח