יולי 22, 2016

מה תפקידו של אדריכל ואיך מחליטים עם מי ללכת

בחירה של אדריכל

אדריכל הוא האיש שיקבע איך ייראה הבית שלכם. כשבוחרים אדריכל, בוחרים בעצם איש מקצוע שילווה אתכם לאורך כל תהליך הבנייה או השיפוץ של הבית שלכם, משלב התוכניות ועד לאחרון הברגים. זה האדם שאמור לסייע לכם להחליט בהחלטות קשות, להוציא אתכם מהבוץ במידה וטבעתם קצת, להמליץ על סוגים שונים של מהלכים, להזהיר מפני אחרים וכדומה. לכן, בחירה של אדריכל צריכה להיות בחירה באדם מקצועני, סבלני ואמין, אבל גם אדם שיש לו קשרים במקומות הנכונים, ידע רב בתחום, והרבה יצירתיות.

מיהו אדריכל?

אדריכל הוא מי שאחראי על תכנון מבנה, קבלת היתרים ואישורים מהרשויות והתמודדות עם כל מה שקשור בתקנות בטיחות ובנייה. האדריכל מתאים בין בעלי המקצוע, גורמי הבנייה ולקוחות. מיש שמחזיק גם בתואר אדריכל פנים – בדרך כלל גם מלווה את הלקוחות בעיצוב הבית עצמו.

בחירה של אדריכל – כיצד נבחר אדריכל?

הנה כמה טיפים שיסייעו לכם לבחור אדריכל:

  • ניסיון בעבודה: כדי לקבל מושג לגבי הסגנון של האדריכל שעומד מולכם, בקשו ממנו להגיש לכם תמונות ושרטוטים של עבודות קודמות על מנת שתוכלו להתרשם מפרויקטים שכבר עברו תחת ידיו. בדרך כלל לכל אדריכל יש את הסגנון שלו, ועל פי פרויקטים שכבר עשה, תוכלו להתרשם מהסגנון ולהחליט אם הוא מתאים לכם.
  • המלצות: המלצות מחברים ומאנשים (פיזית או באינטרנט) בעלי ניסיון בעבודה מול אדריכלים הן הדרך הטובה ביותר להגיע לאנשי מקצוע מקצועיים ואמינים. אם עומדים לכם על הכוונת כמה אדריכלים שאהבתם את העבודה שלהם, כדאי לנסות לברר עליהם פרטים דרך האינטרנט ולהגיע לתגובות של גולשים אודותיהם. אדריכל טוב הוא לא רק בעל מקצוע מעולה, אלא גם בעל יחסי אנוש טובים, סבלנות, יכולת עבודה בלחץ ועמידה מול גורמים ממשלתיים.
  • קשרים עם אנשי מפתח: אדריכל מוצלח הוא כזה המכיר את ההליך הבירוקרטי, וגם מכיר אנשים שיוכלו לעזור ולהקל בהליכים מסובכים.
  • התאמה בין הלקוח לאדריכל: תהליך הבניה והשיפוץ הינו תהליך שמתארך על פני תקופה. חשוב שבמהלך התקופה הזו תהיה תקשורת טובה והבנה בין הלקוח לאדריכל, כדי לאפשר לעבוד על הפרויקט באופן יעיל ונעים. אם לא נוצרת כימיה ביניכם, גם אם מדובר באדם מקצועי ובעל המלצות חמות, עדיף לוותר ולהמשיך לחפש. גם האדם הכי מקצועי יהיה בלתי נסבל אם לא תסתדרו איתו.

להשקיע מחשבה, זה חשוב ומכריע

בחירה של אדריכל היא אולי הבחירה המשמעותית ביותר כאשר מתחילים בפרוייקט הבנייה או השיפוץ שלכם. הוא זה שיקבע, יחליט, ינהל את העניינים. הבית שלכם, בסופו של דבר, תלוי בעיקר בו: הן מבחינת המבנה עצמו, והן מבחינת האישורים וההיתרים הקשורים בו. על כן, קיימת חשיבות מכרעת בבחירת האדריכל הנכון והמתאים לכם ביותר, כזה שיהיה מקצועי, אמין, יצירתי ובעיקר – כזה שיש לו כימיה אתכם.

אדריכל בוחר גוון

(בתמונה אדריכלים ובחירת גוונים מובילים בבית, באדיבות Freepik.com)

תכנון תוכניות והיתרים

תכנון ובניית מבנה דורשים רישום תוכניות מורכבות, דאגה לאישורים והיתרים מהרשויות, בידוק בירוקרטי לגבי השטח בו ניתן לבנות, עיסוק בתקנות הבנייה ובבטיחותה, וכמובן ליווי הבנייה מרגע רכישת הקרקע ועד לסיומה. כל אלה הינם תפקידיו של האדריכל – הוא מתמחה בהם ועוסק בהם, והוא זה שאליו אתם צריכים לפנות אם חשבתם לבנות בית או לשפץ בית באופן משמעותי.

מאיפה המקורות: כבר בתקופות קדומות הופיע המקצוע של אדם שאחראי על ההיכל – דהיינו אחראי על הבנייה. עד המאה ה-19 אדריכלים היו בעלי אחריות בלעדית על הבנייה כולה – תכנון ורישום התוכניות, והבנייה עצמה. אולם אז החלו תמורות במקצוע ואדריכלים החלו עוסקים בעיקר בתכנון וניהול בירוקרטי ולא בבנייה עצמה. גם תכנון הקונסטרוקציה עבר לאחריותם של המהנדסים.

תפקידו של האדריכל

האדריכל למעשה מוביל את כל תהליך הבנייה. מרגע שנבחר אדריכל לבניית מבנה מסוים, ותוכניותיו הוסכמו על ידי הלקוח ואושרו על ידי הרשויות, הופך האדריכל לאחראי על הבניין. הוא מנהל את אנשי המקצוע והמומחים השונים, והוא זה שאומר את המילה האחרונה.

למעשה, על האדריכל מוטלת משימה לא פשוטה: הכנת תכנון אשר מקשר בין דרישותיהם וצרכיהם של הלקוחות ושל האנשים שאמורים להשתמש במבנה, לבין נתוני השטח, אקלים וסביבה, חוק ותקינה, והיבטים שונים של הנדסה.

תפקידים של אדריכל

לצד הפן הטכני, אדריכל בדרך כלל מעניק גם סגנון ייחודי לפן האסטטי והאומנותי של הבניין. יש כאן התחשבות בסביבה והענקת מראה זורם והרמוני יותר, או לחלופין בולט ובעל נוכחות. בהקשר הזה אדריכל הוא לא רק 'איש מקצוע' אלא ממש אמן.  

אדריכלות – תחומים נוספים

חוץ מתכנון מבנים, קיימים שלושה תתי תחומים נוספים הקשורים באדריכלות:

  1. תכנון עירוני – תכנון ועיצוב יישובים וערים. תחום זה כולל הגדרת ייעוד של אזורי היישוב בחוק, עריכת תוכניות בינוי מפורטות למבנה של שוכנה, רחוב, פארק, ואפילו הנחיות לבניית ועיצוב בתים. אדריכל אשר ברשותו תעודת תואר שני בתכנון ערים, רשאי לעסוק בתחום זה באופן רשמי.
  2. אדריכלות נוף – תחום זה עוסק בתכנון של גנים ושטחים פתוחים. אדריכל נוף עוסק בעיצוב וטיפוח של שטחים פתוחים כגון גנים ציבוריים, פארקי שעשועים, מרפסות חוץ בבתי עסק ועוד. נדרשת הכשרה מיוחדת כדי לעסוק בתחום זה.
  3. עיצוב פנים – עיצוב פנים עוסק בשינוי ובתכנון של חללים פנימיים, והוא חלק מהכשרתו של האדריכל. במקרים רבים, אדריכל נוף
  4. עיצוב פנים – תחום העוסק בתכנון ובשינוי חללים פנימיים במבנים והוא חלק מתחום האדריכלות, ומהכשרתו של אדריכל בלימודים הגבוהים. במבנים רבים, האדריכל מעצב את כל מרכיביו של המבנה, כולל חללי פנים. לעתים ישנם אדריכלים העוסקים בתחום עיצוב פנים רק לעתים רחוקות. מומלץ לפנות למעצבי פנים אשר זהו מקצועם והם תמיד ישמחו לשרת ואפילו לתת לכם ברכה בערבית.      

הבהרה משפטית ותנאי שימוש באתר 

התוכן באתר והתמונות בו, הועלה והוזן על ידי משתמשים. אנא עיינו והבינו את הכתוב בעמוד תנאי השימוש באתר. כל האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי ועשוי להיות לא מדויק ו/או לא מקצועי היות ונכתב על ידי משתמשי הקהילה. באופן עקרוני, אין להסתמך על הכתוב וחשוב מאוד לקבל ייעוץ מקצועי. עמוד תנאי השימוש 

תפריט נגישות